Gratis festival Gouda Maakt Toekomst, derde editie

Op zondag 2 juni 2024 van 12.00 tot 18.00 uur is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Wat is Gouda Maakt Toekomst?

Gouda Maakt Toekomst laat zien dat er veel (Toekomst)makers zijn die voorop lopen richting een duurzame toekomst. Het gratis festival werd in 2022 voor het eerst georganiseerd door een ambitieus team vrijwilligers. Door de enthousiaste reacties en het overweldigende aantal bezoekers van afgelopen editie, kwam de organisatie begin 2024 bij elkaar om nieuwe plannen te smeden voor 2024. Het festival is van en voor iedereen, jong en oud in alle kleuren en uit alle hoeken van Gouda en daarbuiten.

Dit festival is nodig!

We weten allemaal dat onze planeet vraagt om actie van ons allemaal. Hoe we daar als inwoner van Gouda een verschil in kunnen maken, laten we bezoekers op 4 juni zelf ervaren. Laat je inspireren door enthousiaste Toekomstmakers en ga naar huis met groene ideeën om zelf aan de slag te gaan!

 

Als organisatie geloven we dat Gouda klaar is voor meer bewustwording rondom thema’s zoals recyclen, fair, vergroening en vegan eten. Het is tijd om het containerbegrip duurzaamheid uit de geitenwollensokkenhoek te trekken en het in de spotlights te zetten.“

Wat kunnen de bezoekers verwachten?

Tijdens Gouda Maakt Toekomst vind je unieke kramen met vintage, handgemaakte, geüpcyclede, fairtrade en ecologische producten. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud. Van workshops die je klaarstomen voor de toekomst en van kleinkunst tot innovatie. Ontmoet sprekers die hun tijd vooruit zijn, laat je meeslepen door muziek die je raakt en geniet van heerlijk vega(n) eten.


Wat staat er zoal op het programma?

Op het programma staan niet de minste namen! Voor degene die op een muzikale manier het thema van het festival wil omarmen, kan naar de prachtige zangvoorstelling van zowel Roos Blufpand als die van Suus Luyken. Ook kun je luisteren naar Henri Grootenhuis, hij maakt instrumenten van oude sigarendozen en tovert daar de mooiste klanken uit. *Verbaas je over hoe mooi rommel kan klinken.*

Op het festival is er iets heel bijzonders te zien! Een gigantisch hamsterrad staat prominent opgesteld, en wat nog leuker is, is dat bezoekers erin mogen! Ja, je leest het goed, je kunt zelf plaatsnemen in dit reusachtige rad en een flinke work-out krijgen terwijl je geniet van de festival vibes.                                        

Maar dat is nog niet alles! Het hamsterrad dient niet alleen als vermakelijke attractie, het heeft ook een praktisch doel. De energie die wordt opgewekt door de beweging van de bezoekers wordt namelijk rechtstreeks gebruikt om een plaatje te draaien! Stel je voor, terwijl jij en je mede-festivalgangers het hamsterrad laten draaien, zorgt de opgewekte stroom ervoor dat de platenspeler muziek begint af te spelen.

Ook zijn er tal van workshops waar je aan kan deelnemen, zoals bijvoorbeeld een speurtocht in en om het terrein, waar je de flora en fauna van de omgeving gaat verkennen of verf met duurzame inkt uit het voedselbos, de mooiste kunstwerken of gewoon even rondlopen langs de vele marktkramen met duurzame producten.

Wanneer je wat lekkere trek krijgt is er een geweldig aanbod aan foodtrucks met heerlijk én verantwoord eten. Proef het verrassend Caribisch of Afrikaans vegan menu van Miss Nice Banana of Vegan Africa, of kies voor de biologische producten van Curcuma. Geniet van iets lekkers in het Gouwestrand of bij het BuitenBintje in hun stijlvolle verkoopkraam. En voor degene die optimaal en vol energie van alle onderdelen van het festival wil genieten, kan een kopje koffie bestellen bij het Zjee café. Zij maken koffie van ecologische en verantwoorde bonen.

NIEUW! DE LOTERIJ Maak kans op prachtige prijzen!

In het laatste uur van het festival zullen meerdere prachtige producten verloot worden. Tickets zullen te koop zijn, in een speciale kraam, aan het begin van het festival. Dit wil je zeker niet missen, want er zijn prachtige prijzen te winnen! Zoals bijvoorbeeld een dinerbon of een strippenkaart voor het pontje.

Gezellig, vrolijk en dichtbij

Michel Klijmij Wethouder duurzaamheid bij Gemeente Gouda is ook enthousiast over Gouda Maakt Toekomst: “Vorig jaar was ik op het festival en heb ik genoten van de gezellige sfeer. Dit festival laat zien en voelen dat duurzaamheid niet iets is van ver weg en moeilijk, maar ook dichtbij en vrolijk kan zijn.” (quote uit 2023). Kinderwethouder Anne Warga – Natuur en Duurzaamheid benadrukt waarom het zo belangrijk is om stil te staan bij duurzame thema’s. “Van de natuur worden mensen blij, laten we daarom meer vogelhuisjes ophangen in de stad en aandacht geven aan de bij!”

 

Naast een volledig duurzaam programma wordt het festival ook op een duurzame manier georganiseerd. Zo wordt afval gescheiden met hulp van Cyclus, komt drukwerk op Nederlands bermgras, krijgt urine van bezoekers een tweede leven en is de organisatie herkenbaar door gerecyclede teamkleding.

 

Kom 2 juni naar Gouda Maakt Toekomst en laat je inspireren hoe leuk, lekker en makkelijk het is om groen te doen!

 

Blijf ons volgen op Facebook, Instagram en goudamaakttoekomst.nl voor updates over het programma.