verslag DuurzaamheidsEvent 2019

Jongeren hadden het laatste woord op het DuurzaamheidsEvent 2019. De elfjarige Jikke en Margot rekenden keurig voor dat de natuur een jaar nodig heeft gehad om de benzine te produceren waarop een auto maar dertien meter (ja 13 meter, je leest het goed) kan rijden! We moeten dus echt over op wind- en zonne-energie. Samen met hun moeder en opa lieten zij zien hoe dat met een wind- en zonne-energieplan in Gouda gerealiseerd kan worden en dat het geld dat ervoor nodig is heel snel terugverdiend wordt.

 

Daarna vertelde het winnende team van de Hackathon Gouda, de Duurzame Denkers, voor een breed publiek zijn verhaal over duurzaam papier maken, direct bij de bron, niet van bomen, niet van oud papier, maar van het bermgras en ander geschikt maaisel in Gouda! Zo gaan hergebruik en CO2-vermindering hand in hand. Björn, Katie, Lotte, Nathalie en Ruben gaan hun interessante plan binnenkort bespreken met wethouder Hilde Niezen, maar eerst werden ze vandaag nog een keer gehuldigd door Erik van den Broek, directeur van de Rabobank. 

Foto's: Lucas Neijenhuis


En er was nog meer te horen en te beleven op dit DuurzaamheidsEvent. Zo konden bezoekers deelnemen aan diverse praktische en inspirerende workshops. Hoe we kunnen voorkomen dat we in Gouda bij hoosbuien (en die komen steeds vaker voor) eindigen met straatbrede plassen en ondergelopen huizen, werd duidelijk bij Operatie Steenbreek. Stenen weghalen in je tuin en vervangen door beplanting helpt echt. Karen Kammeraat vertelde aan de hand van haar boek Gewoon Goed hoe je bij het shoppen allerlei keuzes hebt om dat duurzamer te doen – je hoeft echt niet tot het uiterste te gaan om gewoon betere keuzes te maken. Over andere keuzes, namelijk wat je eet en hoe je met minder vlees toe kan, vertelde Mirjam van Donselaar.

 

En om in deze terugblik toch weer met de jeugd te eindigen: Samantha Meerwijk en Antoine Savelkoul lieten aan ouders zien wat zij met kinderen kunnen doen aan duurzaamheid. Anne, een van de aanwezigen, hierover: leuk die informatie en vooral ook de gelegenheid om van andere ouders te horen wat zij zoal doen met hun kinderen – zo leer je van elkaar!

Paul Buijs, lid werkgroep Duurzaamheid